Finsk tango

Tangon kom till Europa i början av 1900-talet och till Finland redan 1913. Dansen etablerades mer där än på andra håll i Europa och har med tiden blivit både en del av kulturarvet och av folksjälen. Anledningen till att dansen blev så etablerad i just Finland är oklar. Kanske är det den speciella melankolin som passar särskilt bra i Finland, eller så är det bara en slump att det blev som det blev. 2017 firade Finland 100 år av självständighet. Finland har under de senaste 100 åren varit mycket mer hårt prövat än vad Sverige har och tangon finns inte bara kvar som ett sätt att uttrycka smärta, sorg och andra känslor. Den har faktiskt fått ett uppsving. och dansas mer och mer.

Den finska tangon

Den finska tangon utvecklades efter hand så att både dans och musik började skilja sig från argentinsk tango. Den finska tangon går oftast i 4/8-takt och spelas väldigt taktfast. Dansen är ett mellanting mellan den argentinska tangon och foxtrot och har fler fasta figurer än vad den argentinska har.

Några kända artister och kompositörer inom finsk tango är Eino Grön, Henry Theel, Olavi Virta, Erkki Jankkarinen, Unto Mononen och Toivo Kärki.

Tangomarknaden

De senaste årtiondena har Tangomarknaden varit viktig för finsk tango. Det är en festival som heter Tangomarkkinat (eller Tangomarknaden på svenska) som hålls i staden Seinäjoki sen 1985. Varje år kommer över 100 000 personer dit, vilket motsvarar två procent av den finska befolkningen. På festivalen utses årets tangokung och årets tangodrottning, som sen blir mycket uppmärksammade.

Finsk tango i Sverige

Även i Sverige finns det en del finsk tango, tack vare den stora arbetskraftsinvandringen från Finland. Den finns sverigefinska dansställen där tango är en av de populäraste danserna. Kurser i finsk tango anordnas och i samarbete med Finska Föreningen och SvenskFinska Sällskapet anordnas en sverigefinsk tangofestival i Karlstad – Let’s Tango.