Filmer med tango

För den som gillar tango kan det vara roligt att se andra dansa. Möjligheterna till det är många. Det går att besöka ett dansställe där andra dansar. På Youtube och i sociala medier går det att kolla på dansklipp och följa dansare i deras utveckling. Det finns faktiskt också en del tango i filmer, även om alla filmer inte är renodlade tangofilmer. Några exempel på filmer med tango är Tango, True Lies och Our Last Tango.

Tango

Filmen som heter Tango är en riktig tangoklassiker. Den utspelar sig i Buenos Aires, alltså i de trakter där den klassiska tangon hör hemma. Storyn är i stora drag att en man blir lämnad av sin fru och sedan förbereder sig för att skapa en tangofilm som ska bli den bästa tänkbara. Han förälskar sig i en ny kvinna och älskar inte minst dansen. Tangon som dansas i den här filmen är i världsklass och känslorna är starka.

True Lies

Ett exempel på hur det kan bli dåligt med tango i film hittar du i True Lies. Där filmen Tango verkligen lyckas förmedla dansens hetta och innerlighet misslyckas True Lies helt och hållet. Det är en actionfilm där Arnold Schwarzenegger spelar huvudrollen och förhoppningsvis är det få som ser den just på grund av tangon. Den är nämligen inte alls lyckad. Den danslärare som försökte lära Arnold Schwarzenegger att dansa ska till och med ha sagt att han inte hade något gehör alls.

Out Last Tango

En film som är riktigt bra är Out Last Tango. Det är en dokumentär där två av Argentinas mest kända och mest framstående dansare står i fokus: Maria Nieves Rego och Juan Carlos Copes. De möttes redan i tonåren och dansade tango tillsammans i femtio år. Dansen i filmen är självfallet av bästa kvalitet och det är också en fin historia om dessa två människor som delat inte bara dansens värld utan ett helt liv med varandra.